منوی دسته بندی

هارد SSD بهتر است یا HDD؟ + [تفاوت‌ها، مزایا و معایب]

هارد ssd بهتر است یا hdd؟

برای بسیاری از افراد که تمایل به خرید حافظه‌های مورد استفاده در کامپیوتر را دارند، این سوال پیش می‌آید که هارد SSD بهتر است یا HDD؟ این دو حافظه، از لحاظ نحوه ذخیره‌سازی اطلاعات، سرعت، دوام و مواردی از این قبیل، تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند و بهتر است پیش از خرید، از این تفاوت‌ها آگاه باشید. در این مقاله، به معرفی کامل این دو محصول و ویژگی‌های هر یک از آن‌ها خواهیم پرداخت. اگر قصد خرید حافظه لپ تاپ یا کامپیوتر دارید ولی از تفاوت هارد SSD و HDD اطلاعات زیادی ندارید، این مطلب را تا انتها دنبال کنید.

هارد SSD بهتر است یا HDD؟

همان‌طور که می‌دانید، این دو حافظه تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند و انتخاب هریک از آن‌ها می‌تواند بر سرعت، امنیت اطلاعات و حتی روند کار ما تاثیرگذار باشد. ازاین‌رو، بهتر است با آگاهی بیشتری نسبت به خرید هارد SSD یا HDD اقدام کنیم. در ادامه به جزئیات این دو حافظه می‌پردازیم.

هارد SSD چیست؟

در چند سال اخیر نوع جدیدی از حافظه‌های ذخیره‌سازی به نام SSD (مخفف Solid State Disk) یا دیسک حالت جامد، به بازار عرضه شده است. این هاردها از لحاظ ساختار با هاردهای HDD تفاوت‌های اساسی دارند.

هارد SSD چیست؟

در این نوع، ذخیره داده‌ها بر روی هارد به‌وسیله مجموعه‌ای از مدارها و بدون نیاز به اجزای مکانیکی انجام می‌شود. ازاین‌رو، سرعت ذخیره اطلاعات در آن‌ها بسیار زیاد است.

از مهم‌ترین مواردی که به‌عنوان تفاوت هارد SSD با HDD می‌توان مطرح کرد، سرعت بالای هاردهای SSD و نحوه ذخیره‌سازی متفاوت داده‌ها در این نوع از هارد است؛ که آن‌ها را برای استفاده مکرر و بدون مشکل یا کاهش سرعت دسترسی به اطلاعات، بسیار مناسب کرده است.

پیشنهاد مطالعه: بهترین هارد ssd

هارد HDD چیست؟

هاردهای HDD (مخفف کلمه Hard Disk Drive)، نوعی از حافظه هستند که به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین حافظه‌ها برای ذخیره اطلاعات شناخته می‌شوند. این نوع از هاردها، از پلاترهای مکانیکی و هدهای خواندن و نوشتن برای ذخیره اطلاعات و دسترسی به داده‌های ذخیره‌شده در هارد استفاده می‌کنند.

هارد HDD چیست؟

هاردهای HDD، معمولا حجم بالاتری را در مقابل قیمت بسیار پایینی در اختیار کاربر قرار می‌دهند. اندازه‌های مرسوم برای این هارد، سایز ۲.۵ اینچی (برای انواع لپ تاپ) و سایز ۳.۵ اینچی برای انواع رایانه‌های رومیزی است. معمولا قیمت این نوع از هاردها جزو تفاوت هارد SSD با HDD در نظر گرفته می‌شود؛ زیرا در مقایسه با SSD قیمت کمتری دارند.

تفاوت هارد SSD با HDD

زمانی که صحبت از تفاوت هارد SSD با HDD به میان می‌آید، قطعا موارد زیادی را می‌توانیم در نظر بگیریم. اولین و مهم‌ترین تفاوت بین هارد اس اس دی و HDD، مربوط به سرعت ذخیره و بازخوانی اطلاعات است.

حافظه‌های HDD که از سیستم مکانیکی و ذخیره‌سازی بر روی نوارهای مغناطیسی برای نگهداری داده‌ها استفاده می‌کنند، با افزایش میزان ظرفیت هارد، سرعت آن نیز به‌طور چشمگیری افت خواهد کرد. این مورد، شاید در زمان ذخیره اطلاعات و مراجعه گاه‌به‌گاه به هارد چندان مهم نباشد، اما قطعا در زمان استفاده مکرر از این نوع حافظه‌ها، شما را به دردسر خواهد انداخت.

تفاوت هارد SSD با HDD

از سایر تفاوت‌های این دو هارد نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قیمت ارزان‌تر هاردهای HDD در مقایسه با حافظه‌های SSD
  • نبود قطعات مکانیکی در هاردهای SSD
  • میزان گرمای تولیدی بیشتر توسط حافظه‌های HDD
  • میزان مصرف انرژی پایین‌تر در حافظه‌های SSD
  • آسیب‌پذیری هاردهای HDD در مقابل میدان مغناطیسی و پاک‌شدن اطلاعات این نوع حافظه پس از قرارگیری در این میدان

انواع هارد SSD

هاردهای SSD ، مانند سایر حافظه‌های مورد استفاده برای ذخیره اطلاعات، در دو نوع داخلی (Internal) و خارجی (External) تولید می‌شوند. حافظه‌های SSD اینترنال یا داخلی، صرفا در داخل کامپیوترهای رومیزی یا لپ تاپ‌ها کاربرد دارند و اتصال این نوع هارد به سایر بخش‌های سیستم از جمله پاور و مادربرد، از طریق رابط SATA انجام می‌شود.

معمولا نوع اینترنال هاردهای اس اس دی، بین ۱۲۰ گیگابایت تا حداکثر ۴ ترابایت ظرفیت دارند. از این نوع حافظه، اغلب برای درایو ویندوز استفاده می‌شود و سایر درایوها، به‌صورت مجزا بر روی هارد HDD قرار می‌گیرند.

نمونه‌های اکسترنال یا قابل حمل حافظه‌های SSD، معمولا در ظرفیت‌هایی بین ۱ تا ۴ ترابایت تولید می‌شوند و از قیمت بالاتری نسبت به نمونه‌های اینترنال برخوردارند و خرید آن‌ها جز در موارد خاص، صرفه اقتصادی ندارد و بهتر است از نمونه‌های مشابه در بین هاردهای اکسترنال HDD خرید خود را انجام دهید.

پیشنهاد مطالعه: بهترین فلش مموری

هارد SSD چگونه کار می‌کند؟

ذخیره داده‌ها در حافظه‌های SSD، بسیار متفاوت‌تر از هاردهای HDD است. در این نوع، داده‌ها پس از ورود به هارد، در واحدهای کوچکی به نام صفحه (Page) ذخیره می‌شوند. این واحدها، با اتصال به یکدیگر، بلوک‌هایی را تشکیل می‌دهند که این بلوک‌ها نیز، شبکه‌های موجود در هارد را ایجاد خواهند کرد.

هارد ssd چگونه کار می‌کند؟

همچنین، نحوه حذف و ذخیره اطلاعات جدید بر روی حافظه‌های SSD، با هاردهای HDD نیز متفاوت است. در حافظه‌های اچ دی دی، اطلاعات جدید بر روی هر بخش موجود در فضای هارد قابل ذخیره هستند، اما در هاردهای اس اس دی، این اطلاعات صرفا بر روی صفحات خالی یک بلوک ذخیره خواهند شد.

زمانی‌که بلوک خالی در هارد وجود نداشته باشد، توسط قطعاتی که بر روی برد این هاردها قرار دارد، داده‌های موجود در بلوک به حافظه منتقل شده و بلوک کاملا پاک خواهد شد.

مزایای استفاده از هارد SSD

هاردهای SSD نسبت به انواع هارد HDD، از مزایای متنوعی بهره‌مند هستند که برخی از این مزایا برای خریداران حافظه‌های حجیم، دارای اهمیت زیادی است. مهم‌ترین مزایای حافظه‌های SSD عبارت‌اند از:

  • زمان بارگذاری سریع‌تر
  • وزن پایین
  • مقاومت بالا در برابر ضربه
  • مصرف انرژی کمتر
  • سرعت بالاتر
  • تولید حرارت کمتر

سرعت SSD چگونه است؟

هاردهای SSD سرعت بسیار بالاتری در مقایسه با نمونه‌های HDD دارند. سرعت خواندن و نوشتن متوالی اطلاعات در این نوع حافظه، در حدود ۵۰۰ مگابایت در ثانیه است که در نمونه‌های جدیدتر، تا سرعت فوق‌العاده ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ مگابایت در ثانیه نیز می‌رسد. به عبارت ساده‌تر، اگر یک فیلم ۲۰ گیگابایتی را بخواهید در این نوع هارد کپی کنید، در کمتر از ۱۰ ثانیه عملیات کپی به پایان می‌رسد.

سرعت HDD چگونه است؟

به دلیل نوع ساختاری که حافظه‌های HDD دارند، سرعت ذخیره اطلاعات یا خواندن آن پایین است. این هاردها در سریع‌ترین مدل‌های خود، حداکثر می‌توانند بین ۳۰ تا ۱۵۰ مگابایت داده را در یک ثانیه و به‌صورت متوالی از هارد بخوانند؛ یا بر روی آن کپی کنند.

در مثالِ مربوط به سرعت هارد SSD ، اگر همان فیلم را بخواهید بر روی سریع‌ترین مدل از هاردهای HDD کپی کنید، حداقل ۲ دقیقه زمان نیاز خواهید داشت. گفتنی است، «سرعت» یکی از مقوله‌های مهم در مقایسه هارد SSD با HDD به شمار می‌آید.

پیشنهاد مطالعه: بهترین هارد اکسترنال

برای بازی HDD بهتر است یا SSD؟

بازی‌های کامپیوتری برای اجرای صحیح و بدون مشکل، نیاز به تجهیزات سخت‌افزاری قوی دارند. یکی از این قطعات، حافظه‌های داخلی یا خارجی هستند که لازم است علاوه بر ظرفیت مناسب، از سرعت قابل قبولی نیز برخوردار باشند.

برای بازی hdd بهتر است یا ssd؟

با توجه به توضیحاتی که تا به این بخش از مقاله در رابطه با فرق هارد SSD با HDD ارائه کردیم، واضح است که حافظه‌های SSD به دلیل سرعت بالاتر، برای اجرای بازی‌های کامپیوتری به‌ویژه بازی‌های سنگین، مناسب‌ترند و زمان لودینگ یا بارگذاری این بازی‌ها در هر مرحله نیز، در این هاردها به‌شدت کاهش می‌یابد و به اصطلاح، بازی سریع‌تر اجرا می‌شود.

قابلیت اطمینان

به دلیل نوع طراحی حافظه‌های SSD و نبود قطعات متحرک در آن‌ها، در صورت ضربه خوردن این هاردها، امکان آسیب‌دیدن آن‌ها بسیار کمتر از هاردهای HDD است و از این لحاظ، برای ذخیره طولانی‌مدت داده‌ها بیشتر مورد اطمینان هستند. از طرفی، قابلیت تحمل دما در این نوع حافظه‌ها نیز، به دلیل به‌کارگیری مدارهای مجتمع مقاوم، بیشتر از حافظه‌های اچ دی دی است.

امنیت و بازیابی اطلاعات

هر دو نوع از هاردهای SSD و HDD، از امنیت یکسانی برای محافظت از داده‌های شما برخوردارند و در صورت ایجاد مشکل یا پاک شدن اطلاعات، امکان بازیابی داده‌ها نیز وجود دارد. تنها تفاوتی که در این بین وجود دارد، هزینه بالاتری می‌باشد که ممکن است برای بازیابی داده‌های پاک‌شده از روی هاردهای SSD پرداخت کنید.

سروصدا و نویز

یکی دیگر از مواردی که می‌توان به‌عنوان تفاوت هارد SSD با HDD در نظر گرفت، سروصدای این دو هارد در هنگام کار است. حافظه‌های SSD برخلاف هاردهای HDD، فاقد هرگونه قطعه متحرکی هستند و از همین رو، در هنگام کار هیچ‌گونه صدایی از آن‌ها شنیده نخواهد شد. در مقابل، هاردهای HDD از صفحه گردانی تشکیل شده است که در هنگام چرخش خود، صدای کمی را ایجاد می‌کند.

 

ظرفیت؛ عاملی مهم در انتخاب هارد

برای حافظه‌های HDD، در نوع اینترنال و اکسترنال، مدل‌های مختلفی در ظرفیت‌هایی از حداقل ۱۲۸ گیگابایت تا حداکثر ۲۰ ترابایت تولید می‌شود. در هاردهای SSD نیز، مشابه نمونه‌های اچ دی دی، مدل‌هایی از ۱۲۸ گیگابایت تا حداکثر ۲۰ ترابایت وجود دارد اما معمولا، قیمت این هاردها به‌شدت بالا است و برای کاربری معمولی و خانگی، تا حداکثر ۱ ترابایت کافی خواهد بود.

پیشنهاد مطالعه: بهترین هارد اینترنال

مقایسه حرارت تولید شده توسط هارد SSD و HDD

انواع حافظه‌های HDD، معمولا در بازه دمایی بین ۴۰ تا حداکثر ۴۵ درجه سانتی‌گراد، عملکرد قابل قبولی دارند. بازه مناسب برای این هاردها، بین ۰ تا ۵۵ درجه سانتی‌گراد است و در دماهایی که کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد، به علت ایجاد آسیب به قطعات داخلی هارد، عملکرد آن مختل خواهد شد.

مقایسه حرارت تولید شده توسط هارد SSD و HDD

در مقابل، در هاردهای SSD این میزان کمی افزایش می‌یابد. بازه دمایی قابل قبول برای این هاردها، بین ۰ تا ۷۰ درجه سانتی‌گراد است و در بعضی از نمونه‌های جدیدتر، عملکرد هارد در دمای ۷۵ تا ۸۰ درجه نیز حفظ می‌شود و پس از آن، برای جلوگیری از ایجاد آسیب در هارد، عملکرد آن تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.

سرعت خواندن و نوشتن؛ کدام هارد سرعت بیشتری دارد؟

در حافظه‌های HDD، سرعت خواندن اطلاعات و نمایش آن به کاربر، بین ۸۰ تا ۱۶۰ مگابایت در ثانیه است که حداقل و حداکثر این مقدار، بستگی به نوع هارد دارد. برای هاردهای SSD، این میزان بین ۲۰۰ تا ۵۵۰ مگابایت در ثانیه است. البته در مدل‌های جدیدتر و پیشرفته‌تر، سرعت‌های بالاتری نیز ارائه می‌شود، اما با توجه به قیمت بسیار زیاد این دسته از حافظه‌های SSD، معمولا خرید آن‌ها برای مصارف معمولی و صرفا به خاطر سرعت بالا، مقرون‌به‌صرفه نیست.

در رابطه با سرعت نوشتن اطلاعات، باز هم سرعت هاردهای SSD بیشتر است. این نوع از هاردها، عمل خواندن، پاک کردن و نوشتن را به‌صورت همزمان انجام می‌دهند؛ البته گفتنی است که به دلیل طراحی این ساختار در حافظه‌های SSD، ممکن است کارایی آن‌ها در طول زمان کاهش یابد.

ازاین‌رو، معمولا برای ذخیره حجم بالایی از اطلاعات که قرار است به مدت طولانی بر روی حافظه نگهداری شوند و در دفعات کمتری عمل خواندن برای آن‌ها انجام شود، حافظه‌های HDD کارایی بهتری دارند.

مقایسه دوام و طول عمر هارد SSD و HDD

میزان طول عمر در حافظه‌های HDD و SSD، بر مبنای اطلاعات ذخیره‌شده بر روی آن و استفاده از این اطلاعات سنجیده می‌شود. در هاردهای HDD، بر اساس ذخیره و استفاده از ۱۵۰ تا ۳۰۰ ترابایت داده در سال، تا ۱۵ سال و یا بیشتر بدون مشکل کار خواهند کرد. این میزان، برای حافظه‌های SSD بیشتر است و پس از ۲۰۰ تا ۶۰۰ ترابایت در سال است.

مقایسه دوام و طول عمر هارد SSD و HDD

با این وجود، معمولا هاردهای SSD و HDD عمر کوتاهی ندارند و در صورت استفاده درست از آن‌ها و رعایت نکاتی که مانع از بروز آسیب در این محصولات شود، می‌توانید تا سال‌های طولانی نیز از این حافظه‌ها استفاده کنید.

درصورتی‌که نیاز دارید اطلاعات خود را به‌صورت طولانی‌مدت بر روی یک حافظه نگهداری کنید و استفاده‌ای از آن نداشته باشید، حافظه‌های HDD مورد اطمینان‌تر از هاردهای SSD خواهند بود.

جمع‌بندی

در این مقاله توضیحات کاملی در رابطه با تمامی مواردی که به‌عنوان تفاوت هارد SSD با HDD مطرح می‌شوند، ارائه کردیم. این دو هارد، اگرچه در ظاهر برای یک هدف به‌کار گرفته می‌شوند، اما به دلیل تفاوت‌های اساسی که در نحوه طراحی آن‌ها وجود دارد، میزان متفاوتی از کارایی را به کاربران ارائه می‌دهند.

به‌طور مثال، در بسیاری از سیستم‌های خانگی، از حافظه‌های SSD به‌عنوان درایو ویندوز یا درایو مخصوص نصب برنامه‌های سنگین استفاده می‌شود و برای سایر درایوهای سیستم، انواع مدل‌های هارد HDD به کار گرفته می‌شوند. دلیل این انتخاب، معمولا نیاز به حافظه‌ای با سرعت خواندن و نوشتن بالا برای داشتن یک سیستم کامپیوتری سریع و کارآمد است.

از طرفی، قیمت بالای حافظه‌های SSD، مانع از این می‌شود که کل هارد سیستم از این نوع انتخاب شود. در نتیجه، کاربران صرفا بخش اندکی از حافظه موردنیاز سیستم را از طریق این نوع از حافظه‌ها تامین می‌کنند. اگر شما هم تجربه‌ای در این زمینه دارید، خوشحال می‌شویم در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

‫2 نظر

  • سعید

    با سلام
    سپاس از اطلاعات موفق باشید

    1401/02/21 در 12:49
    • پارسا

      سلام سعید جان
      خوشحالیم که راضی بودید 🌺

      1401/02/25 در 16:15