منوی دسته بندی

آیا سرخ کن بدون روغن سرطان زاست؟ + مضرات و مزایای دقیق

آیا سرخ کن بدون روغن سرطان زاست؟

سرخ‌کن‌های بدون روغن یکی از محبوب‌ترین دستگاه‌های پخت‌و‌پز حال حاضر بازار هستند که کیفیت غذای تهیه‌شده را به سطح استاندارد و مطلوب می‌رسانند. این دستگاه‌ها بدون روغن کار می‌کنند، اما غذاهای طبخ‌شده توسط آن‌ها بافتی کاملاً برشته و ترد دارند. بسیاری از افراد نگران مضرات و معایب این دستگاه هستند و می‌خواهند بدانند که آیا آیا سرخ کن بدون روغن سرطان زاست؟ در این مقاله، به بررسی عملکرد این دستگاه‌ها، مزایا و معایب استفاده از آن‌ها خواهیم پرداخت.

دستگاه سرخ کن بدون روغن چطور کار می‌کنه؟

مهم‌ترین بخش‌های این سرخ‌کن‌ قطعات و سیستم‌های تعبیه‌شده در قسمت بالایی دستگاه هستند. قسمت بالایی سرخ کن بدون روغن دارای المنت‌های گرمایشی و فن است. غذا در سبد سرخ کن قرار می‌گیرد و بعد از روشن شدن دستگاه، هوای گرم به‌سمت پایین و در اطراف غذا به چرخش در می‌آید. این چرخش بسیار سریع است و غذا را ترد می‌کند.

دستگاه سرخ کن بدون روغن چطور کار می‌کنه؟

این دستگاه‌ها از گرمایش هم‌رفتی برای سرخ کردن غذا استفاده می‌کنند. آن‌ها هوای گرم را در اطراف غذا با سرعت بالا به گردش در می‌آورند و یک لایه بیرونی ترد شبیه به آنچه در سرخ کردن با روغن به‌دست می‌آید ایجاد می‌کنند. غذا معمولاً با مقدار بسیار کمی روغن پوشانده می‌شود تا به قهوه‌ای و ترد شدن بافت خارجی غذا کمک کند، به‌صراحت می‌توان اذعان کرد که روغن مصرف‌شده در این دستگاه بسیار کمتر از روغن استفاده‌شده در روش‌های سنتی است.

فن دستگاه ایرفرایر در بالای المنت گرمایشی قرار دارد و هوا را از بیرون به داخل سرخ کن می‌کشد. این هوا به گردش درآمده و از طریق المنت حرارتی وارد محفظه پخت می‌شود. درواقع، هنگامی که هوا به المنت گرمایشی برخورد می‌کند، گرم می‌شود و به‌تدریج فضای داخل دستگاه را نیز به‌صورت یکنواخت گرم می‌کند.

برخلاف باور عموم، دستگاه‌های سرخ کن بدون روغن باعث ایجاد سرطان نمی‌شوند، بلکه فرایندهای سرخ کردن سنتی منجر به تشکیل ترکیبات خاصی مانند «آکریل‌آمید» می‌شود که این ماده به‌عنوان یک سرطان‌زای احتمالی برای انسان طبقه‌بندی شده است.

به‌طورکلی، مهم است که غذاهای حاوی روغن و چربی بالا را در حد اعتدال مصرف کنید. برخلاف روش‌های سنتی، پخت‌وپز بدون روغن فواید بالقوه بسیاری ازجمله تقویت قلب را برای سلامتی به‌همراه می‌آورد. در حال حاضر اکثر پزشکان این دستگاه را به افرادی که می‌خواهند تغذیه سالم‌تری داشته باشند، توصیه می‌کنند.

اگر می‌خواهید یک ایرفرایر خوب و باکیفیت تهیه کنید، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را بخوانید: «بهترین مدل سرخ کن بدون روغن»

همانند بسیاری از دستگاه‌های غذا پز، سرخ‌کن‌های بدون روغن نیز معایب خودشان را دارند، ازجمله معایب سرخ کن بدون روغن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

غذاهای پخته‌شده در این دستگاه کاملاً سالم نیستند

این فرضیه اشتباه است که تمامی غذاهای سرخ‌شده در این سرخ کن از ارزش غذایی بالایی برخوردارند. به عبارت ساده‌تر، استفاده از روغن یا روکش نازکی از آن برای سرخ کردن مرغ یا ماهی به‌اندازه بخارپز کردن، کباب یا آب پز کردن آن‌ها ارزش غذایی این محصولات را حفظ نمی‌کند. البته شایان ذکر است که غذاهای سرخ‌شده در این دستگاه‌ها از ارزش غذایی بیشتری نسبت‌به محصولات مشابه خود که با روش‌های سنتی سرخ شده‌اند برخوردار هستند.

ابعاد بزرگ دستگاه ایرفرایر

حتی مدل‌های کوچک ۴ لیتری سرخ‌کن‌های بدون روغن می‌توانند فضای قابل توجهی را اشغال کنند. آن‌ها ارتفاع زیادی دارند و عموماً در داخل کابینت‌ها جای نمی‌گیرند. به همین دلیل، باید این دستگاه‌ها را روی کابینت و در معرض دید نگه دارید. به‌خاطر داشته باشید که سرخ‌کن بدون روغن هنگام کار کردن باید فضایی باز و با تهویه کافی در اطراف خود داشته باشد. یک فضای بسته می‌تواند باعث گرم شدن بیش‌ازحد آن شود و خطر اشتعال وسایل اطراف خود را بالا ببرد.

مشاهده
8 مدل از بهترین سرخ کن بدون روغن فیلیپس از نظر کاربران

ظرفیت پخت‌وپز محدود سرخ کن

ظرفیت پخت محدود، از مهم‌ترین معایب سرخ کن بدون روغن است. اگر خانواده پرجمعیتی دارید یا در حال تهیه یک وعده غذایی برای مهمان‌های خود هستید، سرخ‌کن‌های بدون روغن گزینه مناسبی برای پخت‌و‌پز به‌شمار نمی‌آیند، زیرا محفظه‌های نگه‌داری آن‌ها کوچک است و ظرفیت آشپزی شما را محدود می‌کند.

همچنین اگر غذای قرار داده شده در سرخ‌کن دارای لایه‌ای لعاب‌دار باشد (مانند مرغ پوشانده شده با آرد و تخم‌مرغ)، باید بعد از پختن آن، دستگاه را کاملاً تمیز کرده و سپس نسبت‌به پخت غذای دیگر اقدام کنید. اگر فرایند پاک‌سازی را انجام ندهید، این لعاب‌ها می‌سوزند و دستگاه فضا را پر از دود می‌کند.

  • باید آن را به‌‌طور دائم تمیز کنید.
  • فن دستگاه سروصدای زیادی دارد.
  • مصرف انرژی متوسط رو به بالا
  • امکان پخت همه غذاها وجود ندارد. برای مثال، نمی‌توان غذاهای خیس‌خورده، جوجه‌کباب، غلات، ماکارونی و سبزی‌های برگی را در دستگاه سرخ کرد

ازجمله مهم‌ترین مزایای استفاده از سرخ‌کن بدون روغن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پخت غذا با بافتی ترد

این دستگاه هوای بسیار گرم را با روش هم‌رفت و قدرت بالا در اطراف مواد غذایی به حرکت در می‌آورد و باعث ترد شدن بافت خارجی غذا می‌شود.

پخت وعده‌های غذایی سالم‌تر

دستگاه به‌گونه‌ای طراحی شده است که تمامی روغن اضافی (که مقدار آن بسیار ناچیز است) در محفظه پایینی دستگاه جمع می‌شود. بنابراین، حتی یک قطره اضافی روغن نیز روی غذای شما باقی نمی‌ماند.

مشاهده
بهترین مدل سرخ کن بدون روغن دلونگی [معرفی ۳ ایرفرایر خوب]

سرعت بالای گرم‌شدن و پخت غذا

بیشتر سرخ کن‌های بدون روغن می‌توانند طی پنج دقیقه یا کمتر تا دمای ۴۰۰ درجه فارنهایت گرم شوند. فرهای گازی ۱۳ دقیقه طول می‌کشد تا به همان دما برسند. این در حالی است که فرهای برقی بین ۱۷ تا ۱۹ دقیقه طول می‌کشد تا دما را به ۴۰۰ درجه فارنهایت برسانند.

از دیگر مزایای استفاده از دستگاه سرخ‌کن بدون روغن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت تمیز کردن آسان
  • استفاده بسیار آسان و بدون دردسر
  • این دستگاه امنیت بسیار بالایی دارد. اگر آن را در شرایط نرمال و استاندارد قرار دهید، ریسک اشتعال دستگاه‌ها و وسایل اطراف به‌شدت کاهش پیدا می‌کند.

قیمت سرخ کن در بازار

دستگاه‌های سرخ‌کن بدون روغن یکی از دستگاه‌های پخت‌و‌پز نوین حال حاضر بازار به‌شمار می‌آیند که می‌توانند با مصرف کمترین میزان روغن، غذایی ترد و خوش‌طعم را به شما تحویل دهند. این محصول نسبت به روش‌های سنتی مضرات کمتری دارد و در کل، استفاده از آن مفیدتر است. همچنین، سرخ کن بدون روغن سرطان زا نیست.

پخت غذا در این دستگاه‌ها محدودیت‌هایی دارد، اما استفاده از این دستگاه باعث حفظ ارزش غذایی محصولات نسبت‌به روش‌های سنتی سرخ‌کردن می‌شود. امیدواریم با نگارش این مقاله، به‌تمامی سؤالات شما در زمینه مزایا و معایب دستگاه‌های سرخ‌کن بدون روغن پاسخ داده باشیم. توصیه می‌کنیم این مطلب را هم بخوانید: مزایا و معایب سرخ کن بدون روغن فیلیپس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *